Kompromisløs æstetik fra ende til anden i Blokhus

Her er der kælet for alle detaljer, og der er kun brugt de bedste materialer. Det er kompromisløst og en fryd for alle sanser.

Det kompromisløse træhus er bygget ned i klitten, så taget spiller en væsentlig rolle i husets udtryk. Derfor er taget ligesom væggene beklædt med 100 % PEFC certificeret Western Red Cedar #2-clears-only, som er knastrent og det ypperste cedertræ, du kan få.
Arkitekt: Bønnelycke Arkitekter MDD. Entreprenør og byggeansvarlig: HP Byg.

I klitterne i Blokhus ligger der et træhus, hvor arkitekt, leverandør, håndværkere og en kvalitetsbevidst bygherre har fået det hele til at gå op i en højere enhed. Der er kælet for alle detaljer, og der er kun brugt de bedste materialer. Det er kompromisløst og en fryd for alle sanser.  

Der var meget, der faldt på plads med det samme, da Bønnelycke Arkitekter MDD blev bedt om at tegne et nyt sommerhus i Blokhus. Bygherre har en baggrund i designbranchen, og derfor var barren for kvalitet med det samme løftet til højeste niveau. Det betød blandt andet rigelige mængder af douglas og ceder, for det her skulle være det ypperste træhus fra inderst til yderst.  

- Jeg Vi forstod hurtigt familiens krav til kvalitet, og med det på plads kunne vi spidse pennen og gå i gang med at tænke alle de detaljer ind, som huset har fået. Der var et stort ønske om følelsen af ’højt til loftet’ og masser af rum, og derfor er gulve, vægge og lofter beklædt med samme slags træ, fortæller Henrik Bønnelycke.

Høj kvalitet til fine finesser

Det er Södra, der har leveret alt træ til byggeriet. Indvendigt er det brede douglas planker, der pryder alle flader og giver et formidabelt udtryk med millimeterpræcise samlinger.  Gulvplankerne er leveret skarpkantet, mens plankerne til vægge og lofter er leveret i hele længder med affasede kanter, der giver en fin skyggeeffekt.

Du finder ingen skyggelister, der skal skjule samlinger og småfejl. Her møder alle vægge i stedet loftet med en meget elegant skyggeeffekt i hele husets længde, og det kræver millimeterpræcision af håndværkerne.

- Det her er virkelig eksklusivt, og det har været spændende at være med i projektet og se huset blive til. Alt træ har fået en ekstra hård kvalitetssortering for at sikre den absolut højeste kvalitet. Designet med hele længder på vægge og lofter er selvfølgelig først og fremmest flot at se på, men det har også den fordel, at man undgår samlinger, der med tiden kan komme til at bukke op, fortæller Bjarke Jansen fra Södra.

De 280 mm brede gulvplanker i douglas er leveret med endenot og så fuldlimet på betondækket med gulvvarme. Udover de plane flader har Södra specialproduceret fodlister og indfatninger – naturligvis også i douglas.   

Et barskt klima til et smukt ydre

Uanset hvorfra du møder denne perle, så bliver du mødt af smukt cedertræ. Huset skal også være en oplevelse set oppefra, fordi det ligger, som det gør, og derfor er selv taget beklædt med ceder, der falder naturligt ind i omgivelserne med sand, marehalm og hjælme. Og valget af træ er selvfølgelig ikke en tilfældighed. 

- Jeg synes, at bygninger skal have lov at ældes og ikke stå som spritnye plastikskåle om 50 år. De skal netop stå som noget, der er 50 år gammelt! Her er cedertræ bare noget af det mest vejrbestandige til det barske område ved Vesterhavet, hvor efterårsstorme, sandfygninger, salt og slud får træet til at ældes med ynde og patinerer over i denne her smukke sølvgrå farve, siger Henrik Bønnelycke.
Den betragtning er Michael Phillipsen fra Södra enig i og tilføjer:

- Vi har med et levende materiale at gøre, og det skal altså have lov til at udvikle sig. Her er det 100 % PEFC certificeret Western Red Cedar #2-clears-only, som er knastrent og det ypperste cedertræ, du kan få. Det bliver simpelthen ikke bedre.

Indvendigt pryder douglas alle flader. På vægge og lofter er der brugt 200 mm brede planker i hele længder med affaset kant for at skabe smukke rene linjer både vandret og lodret. Gulvplankerne er 280 mm brede og leveret skarpkantet.

Når byggeri giver smil på læben

Det er ikke hver dag, der bliver bygget som i klitterne i Blokhus. Man kan virkelig fornemme, at det har været en stor oplevelse for alle involverede parter at have været med i netop dette projekt.

- Et byggeri som det her kræver, at alle er 100 % dedikerede til at levere det bedste, de har lært: At Södra leverer deres allerbedste træ og per instinkt ved, at det her handler om kvalitet fra start til slut, og at HP Byg stiller med håndværkere, der elsker deres håndværk og går op i detaljen. Som arkitekten bag kan jeg kun være en meget glad og stolt mand, og den følelse tror jeg, er fælles for os alle, slutter Henrik Bønnelycke.

Du kan læse mere om vores Western Red Cedar her

Du kan læse mere om vores massive gulve her