Facader af træ der ikke kræver vedligeholdelse og er 100% PEFC-certificeret

ThermoWood® facadetræ fra Södra er varmebehandlet ved 212 grader, for det er først her, det opnår sin høje modstandsdygtighed over for mikroorganismer. Processen gør også træet mere formstabilt og giver en gylden farve, der patinerer over i en smuk sølvgrå nuance. Arkitekt: Arkitema. Entreprenør: WR Enterprise. Bygherre: PFA og PBU

Træ er det mest bæredygtige byggemateriale af alle, da træet lagrer C02, som ellers ville belaste atmosfæren og forstærke de klimaforandringer, vi oplever. Med varmebehandlet ThermoWood® fra Södra bliver det endnu mere miljøvenligt, da man nu kan beklæde sit byggeri med træ, som hverken kræver overfladebehandling eller miljøskadelig kemi af nogen art for at kunne modstå vind og vejr, og så er det oven i købet 100% PEFC-certifificeret. ThermoWood® kan holde i årevis uden at rådne bort. Træet er gjort permanent vejrbestandigt med helt naturlige virkemidler.

Varme og damp forlænger levetiden

Thermowood® er varmebehandlet med en kombination af ekstremt høj varme, minimum 212°C, og damp, som bevirker, at træet ikke bliver angrebet af mikroorganismer. Den naturlige proces, som foregår i store autoklaver af rustfrit stål, nedbryder den fugtsugende hemicellulose, som svampe og bakterier lever af. På den måde får det varmebehandlede træ forlænget sin levetid markant i forhold til normal træbeklædning. Samtidig fjerner varmebehandlingen harpiks fra træet, så man slipper for skæmmende harpiksudtræk.

De markante havneboliger i Fredericia er tegnet af Schmidt, Hammer og Lassen og beklædt med brandimprægneret Thermowood Fyr.

 

Passer sig selv og patinerer smukt

ThermoWood® kræver ikke den overfladebehandling og pleje, som træ normalt gør. Facadebeklædningen modstår effektivt vind og vejr og skal blot passe sig selv. Med tiden patinerer træet smukt og får bare endnu mere karakter. Det varmebehandlede træ er ikke et statisk materiale, der ser ens ud år efter år. Umiddelbart efter monteringen har ThermoWood® en mørk farve, der minder om ceder og teak, men efterhånden får træet en smuk, sølvfarve, der gør det levende og dynamisk.

100 % PEFC certificeret og Svanemærket ThermoWood træ fra Södra styrker biodiversiteten i de svenske skove, mens bynatur sikrer en naturlig mangfoldighed i de nære omgivelser. Eco Village, Lejre. Arkitekt: Vandkunsten-

 

Ideelt til et klima med nedbør

Facaden på en bygning er meget udsat, fordi træet skiftevis udsættes for slagregn og skiftende luftfugtighed. Det er påvirkninger som disse, der forkorter træets levetid. ThermoWood® kan dog stå imod og endda uden løbende vedligeholdelse. Det er derfor et oplagt valg af træbeklædning til et klima som det skandinaviske, som netop er præget af megen nedbør.

 

Kan leveres Svanemærket

Södra kan levere Svanemærket ThermoWood® fyr. Den eftertragtede Svanemærkning må anvendes, fordi Södra kan dokumentere, at ThermoWood® fyr ikke indeholder tungmetaller eller biocider, som har en skadelig indvirkning på mennesker eller natur. Det er et rent naturprodukt, som hverken belaster sundheden eller miljøet.

10.000 m2 Svanemærket og 100 % PEFC certificeret ThermoWood® fra Södra pryder det smukke og indbydende bofællesskab ved Odder. Bygherre og entreprenør: Thybo. Arkitekt og rådgivende ingeniør: Tegnestuen Arken.

Brandimprægneret med vejrbestandig C260 Xteriør

ThermoWood® kan også leveres imprægneret med C260 Xteriør, som er et brandimprægneringsmiddel specielt egnet til vores skandinaviske klima med dets hyppige nedbør. C260 Xteriør er beskyttet af særlige polymerer, som binder det brandhæmmende middel til træets cellestruktur, så det ikke kan udvaskes. C260 Xteriør er testet i henhold til standarden EN 16755 og bevarer sine brandhæmmende egenskaber samt overholder alle krav til brandsikkerhed uanset vejrpåvirkning. Vejrtesten foregår i særlige klimakamre, hvor det brandimprægnerede træ udsættes for nedbør, varme, tørring og UV-lys i en cyklus, der er meget mere belastende end det nordiske klima.

Toppen er smukt pakket ind i Södra Thermowood Fyr facadebeklædning. Beboerne kan sove trygt om natten, for træet er brandimprægneret med C260 Xteriør, dokumenteret i henhold til EN16755 INT 1, INT 2 samt EXT. Bygherre: Boligselskabet Sjælland. Entreprenør: Adserballe & Kudsen. Arkitekt: Wilhelm Lauritzen.

Leveres i flere træsorter med en ting til fælles – sjælen

Thermowood® fra Södra er en anderledes måde at tænke et dynamisk visuelt element ind i arkitekturen.  Thermowood® kan leveres i fyr, gran og ask, og uanset hvilken træsort man vælger, er den karakteristiske glød med til at skabe et dynamisk udtryk, når det ubehandlede træ med tiden patinerer.

Certificeret og kvalitetssikret

ThermoWood® er en patenteret proces, og alle leverandører er certificerede. Södra er derfor godkendt af International ThermoWood Association (ITWA) til at kunne levere ThermoWood®.  

Dokumentationen skal være i orden, og det er den, når man, som Södra, er godkendt af ITWA. Vi er underlagt tilsyn og kvalitetskontrol, så træet lever op til ThermoWoods® høje krav og standarder. Det er både vores og din garanti for, at leverancen altid passer til formålet.

Mange profiler

Du kan downloade snittegner af vores standardprofiler. Skulle vi ikke have den profil du søger, kan vi også specialfremstille profiler.
Hent snitegninger her

100% PEFC-certificeret

Modstår råd og svampeangreb uden miljøfarlig kemi

Kræver ingen vedligeholdelse eller overfladebehandling

Kan leveres Svanemærket 

Kan leveres C260 brandimprægneret

Patinerer smukt med tiden

Ingen udtræk af harpiks

Mere information

Du kan læse mere om Thermowood og de fortræffelige egenskaber det har her