Cedertræ var det eneste rigtige valg til dette sommerhus

”Huset skal kunne tåle de tæv, det får fra vind og vejr, så cedertræ var det oplagte valg af beklædning”, fortæller arkitekt Mikkel Lang Mikkelsen

Tidens tand kan bare komme an. Ejerne af dette eksklusive sommerhus har valgt PEETZ Ceder til facader og tag, netop fordi denne træsort er selvpræserverende og derfor ikke kræver vedligeholdelse. Med tiden vil træet patinere til et smukt, sølvgråt skær, der blot gør byggeriet endnu mere attraktivt.

”Huset skal kunne tåle de tæv, det får fra vind og vejr, så cedertræ var det oplagte valg af beklædning”, fortæller arkitekt Mikkel Lang Mikkelsen, som har tegnet den unikke sommerbolig med en helt eventyrlig 270 graders udsigt over havet. Han foreslog en ubehandlet, patineret træbeklædning tidligt i byggeprocessen, og bygherren endte med at vælge PEETZ Ceder, eftersom cedertræ er en af de mest hårdføre træsorter og netop derfor kan tåle det til tider ubarmhjertige kystklima med salt og skumsprøjt. Og så har cedertræ den naturlige egenskab, at det med tiden patinerer smukt og får et flot sølvgråt skær.
  ”Man kan nærmest sige, at cedertræet arbejder sammen med omgivelserne og skifter udseende, alt efter hvordan vejret har påvirket det. Jeg synes på ingen måde, at en almindelig sortmalet træfacade ville have egnet sig til dette byggeri”, slår Mikkel Lang Mikkelsen fast.

Modstandsdygtigt overfor al slags vejr

PEETZ Ceder er særdeles modstandsdygtigt overfor råd, svamp og sollys, eftersom cedertræ fra naturens side har et højt indhold af det selvpræserverende stof thujaplicin, som effektivt beskytter træet mod nedbrydning og gør det modstandsdygtigt overfor al slags vejr. Den praktiske egenskab er helt afgørende for netop dette sommerhus, som ligger placeret helt ude for enden af en smal tange flankeret af havet på begge sider, hvilket betyder, at træbeklædningen er meget udsat for vind, vejr og saltvand både sommer og vinter.

Cedertræ er yderst formstabilt

Sommerhuset består af et træskelet med en påmonteret regnskærm af fibercementplader. Udvendigt på tag og facader har man beklædt med lister af PEETZ Ceder, som tilhører varighedsklasse 2 og derfor er yderst formstabilt. Det gør denne træsort særlig velegnet til montering på flader, hvor cedertræet er udsat for vekslende vejr hele året. En facadebeklædning udført med PEETZ Ceder fortsætter med at se nøjagtig lige så flot ud, som den dag, cedertræet blev monteret.

Oliebehandling bevarer den gyldne glød

Udover at PEETZ Ceder er formstabilt, behøver træet ikke vedligeholdelse af nogen art. De fleste vælger blot at lade træet patinere, men det er også muligt at bevare cedertræets gyldne glød med en oliebehandling. Først bliver træet imprægneret med en grundingsolie, og derefter får det to behandlinger med et svampemiddel. Når cedertræet herefter er tørt, bliver det behandlet med en farveløs topolie. For at sikre at træet bevarer sit oprindelige look, skal oliebehandlingen gentages efter cirka fem år afhængig af vejrpåvirkning.

En klynge af flere huse

Sommerhuset, som stod færdigopført i 2017, var på ingen måde en rutineopgave. Det var nødvendigt at udvise den fornødne respekt for omgivelserne og sørge for, at byggeriet ikke stod i arkitektonisk skærende kontrast til de øvrige huse.
”Området er primært karakteriseret ved relativt små træhuse med sadeltag, men bygherren havde et ønske om en rummelig sommerbolig med mange børneværelser og meget plads. Huset skulle for enhver pris ikke ende med at blive en kæmpe klods, så i stedet valgte vi en løsning bestående af en klynge af flere mindre huse, som er koblet sammen og danner en harmonisk helhed”, siger Mikkel Lang Mikkelsen. Med sin beklædning af vejrbestandig cedertræ vil det 255 kvadratmeter store træhus ikke få bidmærker af tidens tand men ældes med ynde og karakter.

Læs mere om de mange fordele ved at anvende Peetz Ceder