Facader beklædt med ThermoWood® skal aldrig vedligeholdes

En placering så tæt på havet tærer ekstra hårdt på facaden, og det stiller store krav til de 12.000 kvadratmeter facadetræ, der er monteret på Kronborg Strand.

Kronborg Strand er beklædt med 12.000 kvm. C260 Xteriør brandimprægneret hermoWood® D212 fra Södra. Træet er gjort naturligt modstandsdygtigt overfor råd og svamp med en særlig varmebehandling. Arkitekt: Arkitema, bygherre: PFA og PBU.

Kronborg Strands 24 nyopførte liebhaverhuse med lejligheder ligger midt i klitterne og direkte ud til Øresund. De er derfor særlig udsat for vejr og vind, men trods det kan facaderne klare sig helt uden vedligeholdelse. De er beklædt med ThermoWood® D212 fra Södra, som ved hjælp af en særlig varmebehandling er gjort naturligt modstandsdygtigt overfor råd og svamp og derfor fungerer som den ideelle klimaskærm til de eftertragtede boliger.

Det har lige fra starten været tanken, at Kronborg Strand skulle beklædes med ubehandlet træ for på den måde at falde helt naturligt ind i panoramaet af klitter, strand og vand. Men en placering så tæt på havet tærer som bekendt ekstra hårdt på en facade, så det stillede samtidig nogle temmelig store krav til de 12.000 kvadratmeter facadetræ, der skulle monteres på bygningerne.

Gode egenskaber mod råd og svamp

”Valget endte med at falde på Thermowood Fyr. Det har fænomenalt gode egenskaber mod råd og svamp, hvilket gør det velegnet til beklædning af disse facader”, forklarer arkitekt (MMA) og projektleder Bo Rasmussen fra Arkitema Architects, som har tegnet Kronborg Strand.
 ”Den varmebehandling, som træet har fået, bevirker at det ikke kræver vedligeholdelse af nogen art”, tilføjer han.

Ingen udgifter til vedligeholdelse

Det er et afgørende plus, at man har valgt en så vejrbestandig og holdbar løsning, som foruden at være den visuelt bedst egnede sikrer store besparelser på vedligeholdelseskontoen. En overfladebehandlet træfacade kræver normalt vedligeholdelse hvert 5-10 år med store omkostninger til følge, men ejerne af Kronborg Strand kan nu se helt bort fra denne omfattende post.

Brandimprægneret med vejrbestandig C260 Xteriør

Listen over fordele fortsætter. Det anvendte facadetræ er nemlig brandimprægneret med Södras CE-certificerede og vejrbestandige middel, C260 Xteriør, for at kunne honorere de strenge krav til brandsikkerhed. Det brandhæmmende middel udvaskes ikke men bliver inde i træet, eftersom C260 Xteriør er beskyttet af polymerer, som binder midlet permanent til træets cellestruktur. Det er et ufravigeligt krav, at brandimprægneringen ikke bliver udvasket, for hvis det sker, forsvinder de brandhæmmende egenskaber inden for bygningens levetid.

Kan klare vejrets påvirkning

Træets brandhæmmende egenskaber lever fortsat op til lovens krav, efter hvad der svarer til 30 års skandinavisk vejrpåvirkning med skiftende og UV-lys. For at kunne dokumentere dette, har man udsat det C260 Xteriør-brandimprægnerede træ for en accelereret vejrtest i et særligt klimakammer.

I pagt med naturen

Kronborg Strand er et ganske enestående boligbyggeri og uden overdrivelse en arkitektonisk genistreg, da man har formået at flette moderne boligbyggeri ind i naturen på dennes præmisser.
”Arkitema har minutiøst studeret landskabet langs nordkysten for netop at gøre det hele så autentisk som overhovedet muligt. Husene er desuden vinklet i forhold til hinanden, så det hele virker mere naturligt”, forklarer Bo Rasmussen.
Med den frie udsigt til Øresund, Kronborg Slot og Helsingør Marina har man skabt de perfekte rammer for folk, som ønsker at bo i pagt med naturen. At facaderne af ubehandlet Thermowood Fyr samtidig er med til at integrere bygningerne naturligt i deres omgivelser, gør blot konceptet endnu mere fuldendt.