Du skal ikke ad Pommern til efter gulvplanker af tætveddet fyr

Södra har leveret gulvet til det fredede og nyrenoverede Retten i Aarhus. Træet stammer fra nordsvensk tætveddet fyr, der er noget af det mest holdbare med sin store andel af kernetræ. Mønstret viser, hvordan bogreolerne stod, da bygningen i sin tid blev bygget som statsbibliotek.
Bygherre: Bygningsstyrelsen. Arkitekt: H+ARKITEKTER og Rønnow Arkitekter. Entreprenør: Enemærke & Petersen. Tømmerhandel: Davidsen, Grindsted.

 

Södra har været med til at renovere flere fredede bygninger, og hver gang har det givet nye gode erfaringer. Senest er det Retten i Aarhus, der er blevet opdateret til dette årtusinde, og det æstetiske og nænsomme arbejde er blevet belønnet med Renoverprisen 2022.

Tætveddet fyrretræ fra Nordsverige

Södra har leveret det smukke trægulv, der erstatter det oprindelige gulv fra 1902. Dengang brugte man pommersk fyr, som er træ fra Østersøregionen, fordi det var det træ, man havde lettest adgang til, når det skulle være stærkt og tætveddet. 

- Pommersk fyr er kendt for sin styrke, store holdbarhed, høje pris, og at det nærmest er umuligt at opdrive. Men i dag, hvor transporten ikke er et problem, kan du få fyrretræ med præcis de samme egenskaber fra andre steder. Vi henter vores i Nordsverige, hvor det barske klima sikrer den langsomme vækst, der gør træet ekstra tætveddet. Det giver en høj andel af kerneved, altså den bedste del af træet, som vi og kunden var ude efter til projektet - og vi i øvrigt har brugt til flere andre renoveringer i fredede bygninger, fortæller Bjarke Jansen fra Södra.

Jeg prøver altid at minimere spild. Hvis der er for meget spild per bræt, i et projekt som dette, så bliver det hurtigt mange penge for kunden, siger Bjarke Jansen.

God rådgivning kan ses på budgettet og tidsplanen

Når man har med fredede bygninger at gøre, så skal de nye materialer være så tæt på originalen som muligt. I Retten i Aarhus skulle gulvbrædderne være 22X115 mm og 30X115 mm, som ikke er standardmål. Specialproduktionen og leveringen ville ikke være et problem, men det ville betyde noget for prisen og leveringstiden.

 

 

 

 

 

- Det er klart, at gulvbrædder i standardmål er billigere end specialproduktioner, og derfor foreslog jeg et alternativ, der var få millimeter fra originalen, og det blev løsningen. Jeg kunne godt bare have taget imod ordren, men god rådgivning handler nu engang om, hvad kunden er bedst tjent med, fortæller Bjarke Jansen.

Længden på gulvbrædderne skulle også være specifik, for der skulle bruges en hel del brædder på 80 cm. for at kunne lægge gulvet i det særlige mønster. Derfor blev det en leverance med længder, der var delelige med 80.

- I ethvert projekt gælder det om at minimere spild, så jeg fandt hurtigt ud af, hvad vi havde på lager af længder, hvor regnestykket gik bedst muligt op. Hvis der for eksempel blot er 60 cm. spild per bræt, så løber det altså op i rigtig mange penge for ingenting, fortæller Bjarke Jansen.

En mindre specialproduktion for at skjule sporene

Selvom der blev leveret en standardløsning, var der også brug for en mindre specialproduktion, som der ofte er ved renoveringer i fredede bygninger. Her var problemet, at du enkelte steder kunne se afspændingssporene på bagsiden af gulvbrædderne igennem de gamle varmeriste, og det ville afsløre, at det var moderne gulve, der var blevet lagt. Det blev opdaget midt i processen, og så skulle der handles hurtigt.

- De eksisterende gulvbrædder var ikke lavet med afspændingsspor. Derfor måtte vi tænke alternativer og lynhurtigt få specialproduceret brædder uden spor, der så blev lagt der, hvor du kan kigge op, fortæller Bjarke Jansen.

I dag står Retten i Aarhus knivskarpt, energioptimeret og klar til de næste mange hundrede år. For Södra har det været endnu et spændende projekt med at videreføre historiens vingesus – og der er gjort mange gode erfaringer til de næste renoveringer i fredede bygninger.