Den nagende tvivl
holder dig vågen om natten

Med en glødende passion for arkitektur og hovedet tætpakket med specialviden om brandimprægneret træ, sikkerhed og certificeringer hjælper Jørgen Geel arkitekter og entreprenører med at overholde alle krav, så de ikke får ødelagt deres nattesøvn.

Tvivl holder folk vågne om natten. Især hvis man som ansvarlig ingeniør, arkitekt eller entreprenør ligger og spekulerer over, om man har overholdt alle krav til brandsikkerhed i forbindelse med et byggeri. Der står liv på spil, men mange brandulykker kan undgås.
Her kommer Jørgen Geel ind i billedet. Han er teknisk chef hos trægiganten Södra og rådgiver bl.a. arkitekter og entreprenører om korrekt anvendelse af brandimprægneret træ.
”For mig handler det om at give vores samarbejdspartnere ro i sindet. Træ er et alsidigt byggemateriale, og hvis det er brandimprægneret efter forskrifterne, har man intet at være nervøs for”, forsikrer Jørgen Geel.

CE – de to afgørende bogstaver

Jørgen er uddannet indenfor træindustrien. Han har en forkærlighed for nyskabende arkitektur, og med sin omfattende viden om brandimprægnering er han en uvurderlig sparringspartner i byggesager, hvor træ bliver anvendt i f.eks. skoler, plejehjem, hoteller og indkøbscentre.
”Mange antager, at hvis et firma hævder, at deres brandimprægnerede træ er dokumenteret, er alt i skønneste orden. Desværre er det ikke sådan. Kun hvis det færdige produkt er CE-certificeret, er det lovligt. En CE-certificering er garantien for, at det brandimprægnerede træ overholder alle forskrifter”, forklarer Jørgen Geel.

Hvorfor være i tvivl?   

Branchen for brandimprægneret træ er underlagt specifikke krav til CE-certificering, og blandt de store aktører er der selvjustits. Alligevel er der faldgruber, man skal være opmærksomme på at undgå.
”For eksempel er det ikke nok, at brandimprægneringsvæsken er CE-certificeret. Selve imprægneringsprocessen skal også certificeres. Altså alle led skal være kontrolleret og godkendt af en uvildig instans”, siger Jørgen Geel. 

Alle kan drages til ansvar

Det er ansvarspådragende at anvende brandimprægneret træ, som ikke er CE-certificeret. Ansvaret kan placeres hos alle involverede i en byggesag – fra arkitekt, rådgivende ingenieør og entreprenør til håndværksvirksomhed. Selv tømmerhandelen, der har leveret ikke-certificeret træ, kan drages til ansvar.

”I mit arbejde som konsulent bliver jeg inddraget i alle byggeforløbets faser og har derfor hånd i hanke med såvel rådgivende ingeniører, tegnestuer, entreprenører, bygherrer, håndværksmestre og tømmerhandler. Det er afgørende, for hvad nytter det, at den rådgivende ingeniør specifikt skriver CE-ceritificeret brandimprægneret træ, hvis det ender med at være ikke-certificeret træ, trælasten sælger”, spørger Jørgen Geel, Södras ekspert i brandsikkerhed.