Byg verden bedre

Fremsynede arkitekter og bygherrer med drømme om at bygge klimavenligt for en bedre verden kan med Södras omfattende udbud af CO2-neutralt træ fra bæredygtige skove realisere byggeprojekter på kortere tid, med mindre arbejdskraft og med målbare fordele for kloden.


De markante havneboliger i Fredericia er tegnet af Schmidt, Hammer og Lassen og beklædt med brandimprægneret Thermowood Fyr.

Kloden sveder, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at byggeri bærer næsten halvdelen af skylden for den massive CO2-belastning og deraf følgende globale opvarmning. Det er da også alt andet end tilfældigt, at visionære arkitekter og bygherrer hele tiden er på jagt efter mere klimavenlige materialer til at bygge verden bedre med. Det har især gavnet virksomheder som den svenske skovkoncern Södra, der leverer et bredt udvalg af bæredygtigt kvalitetstræ til klimabevarende byggeri.

Træ suger CO2 ud af atmosfæren

Når netop træ er så ideelt et materiale, skyldes det, at  træet under hele sin opvækst absorberer CO2 fra atmosfæren. Efter fældningen og i hele den efterfølgende tid, hvor træet indgår som byggeelement i konstruktioner eller som facadebeklædning, fungerer det som et effektivt CO2-lager. På den måde står træ i skærende kontrast til eksempelvis stål og beton, der i modsætning til træ er skyld i udledning af enorme C02-mængder under fremstilling af materialerne.


Facadebeklædningen af brandimprægneret lærketræ giver Vallastaden en eksklusiv finish.

CLT – stærkt som beton men fem gange lettere

Et af de lovende materialer, som Södra vil satse på i fremtiden, er CLT (cross-laminated timber), hvor op til ni lag træ er limet sammen på kryds og tværs for at give ekstraordinær stabilitet og styrke. CLT vejer fem gange mindre end beton men er akkurat lige så stærkt, hvilket gør det velegnet til større konstruktioner som højhuse. Det er enklere, hurtigere og langt mindre mandskabskrævende at bygge med CLT, der blandt andet er lettere at montere og i modsætning til beton ikke har nogen tørretid. Den begrænsede vægt betyder samtidigt 50% lavere CO2-udledning i forbindelse med transport af materialet.

 

 

 

 

 


Skråningen I i Lejre, er opført af EcoVillage med CASA som samarbejdspartner og totalentreprenør. Arkitekter Tegnestuen Vandkunsten. Der er helt specifikke krav til facaderne i dette bæredygtige byggeri. De nyopførte huse i Lejre er af denne årsag beklædt med Svanemærket Thermood Fyr fra Södra.

Træfacader der holder i årevis uden kemi - også med Svanemærke

Mere og mere byggeri bliver opført med brandimprægneret facadebeklædning af træ, og her slår Södra et dobbelt slag for klimaet med sin serie af Thermowood, der udover at forbedre CO2-regnskabet er gjort naturligt modstandsdygtigt overfor råd og svamp helt uden brug af kemiske midler og derfor ikke forurener. Den patenterede Thermobehandling uddriver de stoffer, som råd og svamp lever af, hvilket gør, at træet holder år efter år uden behov for vedligeholdelse. Thermowood Fyr kan tilmed leveres med Svanemærke. Södra kan levere facadebeklædning i blandt andet Thermowood, ceder og lærk med vejrbestandig brandimprægnering, som er beskyttet af polymerer og derfor ikke udvaskes.
Læs mere om et spændende Svanemærket byggeri

Södra bevarer skovene trods øget forbrug

Al Södras træ stammer fra PEFC- og FSC-certificeret skovdrift og er derfor dokumenteret bæredygtigt. Södra, som er en sammenslutning af 50.000 individuelle skovejere, blev etableret i 1938. Allerede dengang, hvor hverken PEFC eller FSC fandtes, lå bæredygtigheden i Södras DNA og har gjort det lige siden. For hvert træ, man fælder, udplantes der op til otte nye. Det er den eneste måde at sikre, at skovene vedligeholdes trods et stigende forbrug af træ til konstruktion og beklædning. Samtidig arbejder Södra målrettet på indenfor de nærmeste år at udfase al brug af fossile brændstoffer i forbindelse med skovning og transport, således at hele skovdriften er til gavn for miljøet.

Læs mere om Thermowood her